Pitka voda

Pitka voda postaje glavni svjetski problem

U glavnom gradu Meksika, Mexico Cityju, 27.11.2008. održan je četvrti forum Svjetskog vijeća za vodu(World Water Council) na kojem je stotine izaslanika iz cijelog svijeta raspravljalo o pitanjima vezanim uz pravednu raspodjelu zaliha vode.

Sudionici su razmatrali o znakovima napretka u postizanju ciljeva ovog vijeća zadanih na Svjetskom zemaljskom skupu 1992. godine u Riju De Janeiru, od kojih glavni uključuju smanjivanje za 50 posto broja ljudi koji si ne mogu priuštiti piku vodu, kojih je oko 1,5 miljardi te zaustavljanje neodržive eksploatacije izvora vode.


Rasipanje bogatstva

Iako je glavni grad Meksika izabran za održavanje ovog foruma, on nikako ne predstavlja model za rješavanje problema vezanih uz vodu. Naime, taj najmnogoljudniji grad žsjeverne Amerike predstavlja svojevrsno sito kroz čije neispravne slavine godišnje iscuri gotovo trećina ukupnih zaliha vode Mexico Citya. Uzrok tome je neispravna infrastruktura.

Na Forumu se također raspravljalo i o regijama, zemljama i gradovima gdje uopće ne postoji briga za svježu vodu, a bilo je i govora o mogućim konfliktima zbog vode na koje stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju.

Manuel Perlo s nacionalnog autonomnog sveučilišta uoči foruma je izjavio kako postoji znatan porast u broju i intezitetu sukoba vezanih uz vodu koji bi mogli prouzročiti prave ratove. Ovaj uvod u tu temu svojevrstan je nastavak simpozija o vodi održanog 2003. godine u Stockholmu gdje su znanstvenici također zaključili kako rizik od ratova zbog vode neprestano raste što je ponajprije uzrokovano rastom svjetske populacije i široko rasprostranjenim razbacivanjem.


Ratovi zbog vode

Britanski ministar obrane John Reid u listopadu 2008. je u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose iznio tezu kako će globalno zagrijavanje ubrzati nasilne sukobe između rastuće svjetske populacije zbog sve manjih izvora pitke vode. Reid je izjavio nasilje i politički sukobi postati stvarnost za 20 do 30 godina, a bit će uzrokovani klimatskim promjenama koje zemlju pretvaraju u pustinju, otapaju led na polovima i onečišćuju zalihe vode.

PLATI RAČUN